Facebook


ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ


1995 Καβάλα – Δημοτική Πινακοθήκη «Καπνεργάτη»
1997 Καβάλα – Δημοτική Πινακοθήκη «Καπνεργάτη»
1998 Ξάνθη – Δημοτική Πινακοθήκη
2008 Καβάλα – Ισόγειο Μεγάλης Λέσχης (πρώην Δημοτική Βιβλιοθήκη)
2009 Θεσσαλονίκη – Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο
2009 Άβδηρα Ξάνθη – Κτήμα Βουρβουκέλη «ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ»
2011 Θεσσαλονίκη - Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο «ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» BIENNALE  ΒΕΝΕΤΙΑΣ  2011
2012 Καβάλα – Αίθουσα εκθέσεων Εμπορικού Κέντρου (Υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου)
2013 Θεσσαλονίκη: Αίθουσα Φ.Α.Α.Θ. (Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης) "Τα πάντα ρει και ουδέν μένει (Ηράκλειτος)"
2013 Ύδρα: Δημοτική Αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη"


ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ


1996 Καβάλα – Δημοτική Πινακοθήκη "Καπνεργάτη" - "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΑΗΣ"
1999 Καβάλα – Δημοτική Πινακοθήκη "Καπνεργάτη" - "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΑΗΣ"
1999 Νέα Καρβάλη (Ακόντισμα) – «ΜΕΡΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ»
2000 Καβάλα – Δημοτική Πινακοθήκη "Καπνεργάτη" - "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΑΗΣ"
2000 Καβάλα (Ιμαρέτ)– «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗ ΚΑΒΑΛΑ»
2001 Καβάλα – «ΔΙΑΔΡΟΜΗ» – Δημοτική Πινακοθήκη «Καπνεργάτη»
2003 Θεσσαλονίκη – ΜΥΛΟΣ – «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ 2003»
2007 Καβάλα – «GENIUS LOCI» – Δήμος Καβάλας – Δημοτική Πινακοθήκη «Καπνεργάτη»
2009 Νέα Καρβάλη (Ακόντισμα) – «ΜΕΡΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ»
2010 Καβάλα – «ΤΕΧΝΗ ΦΛΟΓΑ » – Δημοτική Πινακοθήκη «Καπνεργάτη»
2010 Καβάλα – «ΚAVALA EXPO 2010» Εμπορικό Επιμελητήριο Καβάλας – Εκθεσιακό κέντρο  Νέας Καρβάλης
2013 Θεσσαλονίκη: Gallery REMEZZO (Alzheimer - Hellas)
2013 Αθήνα: Art Space Δεληολάνης
2013 Μιλάνο: "MILAN ART & EVENTS" (Present contemporary art)
2013 Λονδίνο: Royal Opera Arcade Gallery "EGOS V EDITION" 2013 Σαγκάη: - Ομαδική έκθεση επιλεγμένων μελών του Ε.Ε.Τ.Ε. (Εικαστικό Επιμελητήριο Τεχνών Ελλάδος). Σε συνεργασία με την ομοσπονδία Γραμμάτων και Τεχνών Σαγκάης, την Ένωση Εικαστικών Καλλιτεχνών της Σαγκάης και τον Οργανισμό Διεθνών Πολιτιστικών Σχέσεων Σαγκάης και με την στήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Σαγκάη.

 

H Clara Fantini γεννήθηκε  στη Γένοβα και σπούδασε στη Ρώμη  όπου φοίτησε στο Κρατικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Τεχνών στο τμήμα ζωγραφικής.
Από το 1985 ζει και εργάζεται στην Καβάλα (Ελλάδα) καi από το 1992 έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε  ομαδικές   σε αξιόλογους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το 2011, με αφορμή την 150η επέτειο ένωσης της Ιταλίας, δώρισε στην Ιταλική Πρεσβεία Αθηνών -κατά τη διάρκεια της θητεία  του Πρέσβη Δρ. Trupiano- το έργο ‘’Noi’’ (εμείς) το οποίο εκτέθηκε  στην έδρα της Πρεσβείας με αφορμή τη τελετή της γιορτής της Δημοκρατίας στις 2 Ιουνίου 2011.
Την ίδια χρονιά  συμμετείχε στη Biennale di Venezia στο "Padiglione Italia nel mondo"- 2011 (Περίπτερο Ιταλία στον κόσμο - Biennale Βενετίας 2011) αφού κρίθηκε από την Επιτροπή με πρόεδρο τον κριτικό τέχνης Vittorio Sgarbi, με ένα έργο - εγκατάσταση ονομαζόμενο ‘’Insieme’’ (μαζί) το οποίο  εκτέθηκε από τις 4 Ιουνίου έως τις 27 Νοεμβρίου, (ολόκληρη διάρκεια της Μπιενάλε), στην Αίθουσα Savinio στο Μορφωτικό Ιταλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης και εισήχθηκε στον κατάλογο του Περιπτέρου Ιταλίας στον Κόσμο  “Lo stato dell’Arte-State of the Arts” επιμελητής του οποίου είναι ο Vittorio Sgarbi και η Francesca Valente.
Το Μάρτιο του 2013, η εγκατάσταση έγινε δωρεά στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και κοσμεί μία από τις αίθουσές της.
Έργα της βρίσκονται ακόμη στην Καβάλα, στο   Δημαρχείο , στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Δημοτικό Ωδείο, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.
Το 2011 δημιούργησε τα έργα που κοσμούν  τις ετικέτες για το κόκκινο και λευκό «Μαγικό Βουνό»,το φημισμένο κρασί του  Νίκου Λαζαρίδη. 
H Clara Fantini είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος(Ε.Ε.Τ.Ε).
 Ο εξπρεσινοσμός στα έργα της Clara Fantini

"Η ζωγραφική της ClaraFantini έχει τις ρίζες της στον εξπρεσιονισμό και στο μαγικό κόσμο των ανδρείκελων του De Chirico. Το πλήθος, που κινείται ζωγραφισμένο με τρόπο ασαφές, ωθεί τον θεατή να αναζητήσει την πιο βαθιά εσωτερικότητα της ανθρώπινης ψυχής. Ουσιαστικά, το χρώμα είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής της εικόνας. Η καλλιτέχνης το χρησιμοποιεί με έντονες και πεντακάθαρες πινελιές που λειτουργούν ως καταπέλτης για το βλέμμα και προτρέπουν σε μια εσωτερική διερεύνηση, μια ειλικρινή ενδοσκόπηση.
Από τα έργα της καλλιτέχνιδος  αναδύεται η ανησυχία του ανθρώπου του 21ου αιώνα, ενός ανθρώπου που από τη μια σταματά μόνο μπροστά στο ωραίο, αλλά από την άλλη αναρωτιέται συνεχώς και εναγωνίως ποιος είναι, που πάει, τι θέλει."

Κα. Maria Rosa Girace
Μορφωτικός Ακόλουθος του Μορφωτικού Ιταλικού Ινστιτούτου της Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη, 2010

H αισθαντική ενατένιση της Clara Fantini

"Σ' ένα ιδιότυπο κόσμο συναισθημάτων, ευρηματικής φαντασίας, ενδοσκόπησης, εμβάθυνσης και αισθαντικού εξπρεσιονισμού μας εισάγει μέσω των εμπνευσμένων συλλήψεων της η Clara Fantini. Στην ιδιάζουσα τεχνική της το ανεικονικό και απρόσωπο στοιχείο μεταλλάσσεται και επιβάλλεται στο θεατή ως οικείο και γνώριμο με μια μελετημένη εικαστική μαγεία που στηρίζεται κυρίως στην απόδοση της σωματογραφίας. H δημιουργός ευρισκόμενη σε μια περίοδο αισθητικής ενατένισης αναμφίβολα εμπνέεται, σκέπτεται, συλλογίζεται, εμβαθύνει και καθοδηγεί τις χρωματικές μάζες προς τα εννοιακά τοπία και τις νεφελογραφίες χρησιμοποιώντας ανάλογα και αντίστοιχα υλικά που δένουν επιδέξια και αυτόνομα τις φόρμες. 
Οι συνθέσεις της σε κάθε δρώμενο τέχνης και εικαστικό συμβάν που παρουσιάζει ευφάνταστα αποτελούν μια συνειδητοποιημένη πράξη εφαρμογής αρχών, τάσεων και σχολών που παραπέμπουν σε νεωτεριστικές, πλουραλιστικές, μεταμοντέρνες και εκλεκτιστικές αποκλίσεις και απολήξεις. Η σημαντική ενασχόληση της αποβλέπει σε μια ενδελεχή διαλεκτική μελέτη του εσώτερου βιόκοσμου που έντονα ενορχηστρώνεται σε αφετηρίες μέθεξης. 
Προκαλώντας την επανατένιση του καθημερινού χώρου διακριτικά ορθοστυλώνει και ονοματογραφεί το μύθο μέσα από το μύθευμα. Προβάλλει και διακτυνώνει τη γνώση της αντιπαράθεσης που επιτάσσει προσεγμένα ενδοσκοπικές καταλήξεις και ιδεογραφίες που ξεδιπλώνουν ένα περιβάλλον με σκηνές στις οποίες κυριαρχούν η ανασύνθεση και η μετουσίωση μέσα από τη θέση και τη θέαση. 
Στα επιτεύγματα της πρωταγωνιστούν μορφικά ανθρώπινα μοτίβα που αναγνωρίζονται γιατί τα διακριτικά χαρακτηριστικά τους δηλώνουν ξεκάθαρα μια ταυτότητα. 
Οι εμπνεύσεις συνδέονται με γραφές που έχουν σχετική σημασία και αυτονομία στην κάθε εικονιζόμενη σεκάνς. Οι μοναδικές αποκαλύψεις της με επίσημο έντεχνο ύφος εκπέμπουν πολυπρόσωπες θέσεις που εκπλήσσουν με την στερεότητα και την ογκολογική βαρύτητα στη διάρθρωση. 
Οργανωμένες παρατακτικά διακρίνονται από εσωτερικό ρυθμό και από μια αρμονία διαθέσεων που τις δένει και τις εντάσσει σε ένα αδιάσπαστο σύνολο από επιμέρους διαφοροποιημένα στοιχεία. Μετατρέπονται συχνά βαθμιαία σε κειμήλια και τοτέμ μνήμης. 
Σταδιακά και ευπρόσδεκτα προσφεύγουν σε σφαιρικές παραστάσεις που ενέχουν επάλληλες ζώνες επικοινωνίας. 
Με δεξιοτεχνία τα ιδεογράμματα της Clara Fantini ισορροπούν και εξάρουν θαυμαστά αρετές με ένα ποικίλο περιεχόμενο που καταγράφει εντάσεις και εκφάνσεις του προσωπικού ζωγραφικού ενστίκτου. 
Με σκηνική οικονομία χώρου και γραφική πρόθεση κάθε τύπωση της με αντίληψη προοπτικής αγγίζει τη φωτοσκίαση και προσδίδει στους πίνακες χαρακτήρες με έντονη χρωματική κλίμακα. 
Πρόκειται για εγκαταστάσεις με ζωγραφικές παρεμβάσεις που σχολιάζουν, επεκτείνουν ,συγκινούν και πείθουν το κοινό καθώς πηγάζουν από γνήσιες καταστάσεις και εσωτερική αναγκαιότητα. 
Η δημιουργός αξιοποιώντας τη λειτουργική αξία της σχηματοποίησης και την αδιάλειπτη διατύπωση της λεπτομέρειας αποδίδει με ακρίβεια την λιτότητα της ιδιαιτερότητας στη στάση, τα ατομικά στοιχεία της δομής και τις ποικίλες καταβολές που ιστορούν τη παρουσία της εμβόλιμης κίνησης στα θεμέλια της ζωτικότητας.  
Με απαλότητα και καθαρότητα ατέρμονη αποτυπώνει μια στατική ρητορεία που μεταμορφώνεται σε ελεγεία με τονικότητα και συσχετισμό. 
Με ασίγαστη στόχευση, δόμηση και αρτιότητα απέναντι στην ιεροτελεστία της κάθε ανθρώπινης και γήινης περιπέτειας." 
 
ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ
Θεωρητικός-Ιστορικός τέχνης
Αθήνα, 2013
 "Όταν κάποια στιγμή βρέθηκα στον προσωπικό χώρο δημιουργίας της Clara ένιωσα ότι βρίσκομαι μπροστά σε έναν ώριμο πλέον  καλλιτέχνη. Έναν καλλιτέχνη που  έχει κάτι σημαντικό να πει μέσα από ένα καθαρά προσωπικό στιλ . Το έργο της φέρει τη δική του σφραγίδα . Αυτή είναι η Clara Fantini. Μοναδική μέσα από την πηγαία δημιουργία των μορφών και των χρωμάτων που επιλέγει. 
Αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο των γυναικείων μορφών,  ιδωμένων με γυρισμένη την πλάτη,  που οδεύουν κοιτάζοντας εμπρός,  προστατευμένες κάτω από τις ομπρέλες τους, εκπέμπει μια χαρισματική  ιδιαιτερότητα. Αυτή η  τόσο ξεχωριστά  ευαίσθητη προσωπική δημιουργία αναδίδει  την ουσία της   τραγικής  ανθρώπινης  ύπαρξης που πέφτει και σηκώνεται αέναα,   βαδίζοντας  μέσα απ’ τα δεινά της ζωής,   έτσι  όπως μόνο το διεισδυτικά  παρατηρητικό βλέμμα της καλλιτέχνιδας μπορεί να εκφράσει." 
  
ΛΙΑ ΤΣΑΛΙΚΗ  
Φιλόλογος 
Καβάλα, 2013
  

 
 
 
 
 
Copyright © 2017 Clarafantini.com. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.